dinsdag 8 mei 2012

Workshop: realiseer je dromen en wensen

Ik ben een dromertje pur sang. Ik hou van romantiseren. Van pure zoetsappigheid. Utopiën en droomgezichten creëeren. In een droomwereldje bestaan geen limieten. Childish, utopisch, ... Vandaag heb ik een creatieve workshop voor jullie op pootjes gezet, die gaat over het realiseren van je dromen en wensen.


1. Ontwerp een moodboard. Een moodboard maken werkt op een creatieve wijze therapeutisch en het helpt je om je dromen te visualiseren. De eerste stap is het verzamelen van ingrediënten voor je persoonlijke moodboard. Doe je ogen dicht en focus je met al je zintuigen intens op jouw droom. Bedenk vervolgens welke knutsels en frutsels cruciaal zijn bij het creëeren van je moodboard. Het mag een ratjetoe worden, het is immers een persoonlijke creatie. Dus, pak je schaar en hou je enkele uurtjes zoet met het verzamelen van inspiratiebronnen voor je moodboard. Werk met diverse materialen en spulletjes en gebruik je creativiteit. Ook bij een moodboard geldt dat er geen limieten aan jouw hersenspinsels zijn. Tot slot plak je alle bij elkaar gesprokkelde frutsels en knutsels op een groot stuk karton. Eventueel schrijf je er wat inspirerende woorden bij, die jouw dromen parafraseren. En dan is het moodboard af en heb je je droombeeld vertaald naar jouw eigen moodboard.

2. Een 'plan de campagne' schrijven. Je begint best met een brainstormsessie. Schrijf in je actieplan de topische vragen (wie, wat, waar, waarom, wanneer) op en probeer daar een antwoord op te geven, tot in de details. Begin met contouren schetsen en werk stapje voor stapje steeds een componentje van de complete constructie uit. Implementeer ook je ontworpen moodboard in het actieplan. Heb je je ondernemingsplan uitgewerkt? Dan is de status van je droom geüpdate naar 'creatuur in wasdom'.

3. Zet een realistische deadline op je dromen. Zo word je 'geforceerd' om stapjes te zetten. Een droom realiseren is een project. En een project uitwerken kost tijd, dus gun jouw dromen ook een poosje om zich te ontpoppen tot realiteit. Verbrokkel grote stukken werk in hapklare stukjes. Een ravijn steek je per slot van rekening toch ook niet in twee stapjes over?

4. Om je dromen te realiseren zul je tijdens je reis ook obstakels moeten trotseren. Een memorabele quote die je in mijn optiek moet onthouden is deze. 'If you fuel your journey on the opinions of others, you are going to run out of gas.' Het complete proces van een droom realiseren staat of valt met - al dan niet een gebrek aan - drift, impuls en spirit. Deel je dromen met een exclusief groepje mensen die op een constructieve manier hun steentje kunnen bijdragen aan jouw 'chimaera' en jou kunnen prikkelen en inspireren wat betreft het realiseren van jouw dromen. En vergeet niet van elk stapje en sec genomen de reis te genieten. Elk voetafdrukje is er eentje.

5. Lees deze post die ik een poosje terug heb geschreven. In dat artikel schrijf ik in principe over de 'comfort zone', maar een aantal ingrediënten en stapjes uit die post kun je ook toepassen wanneer je je dromen en wensen tot realiteit wil toveren. Combineer zo het mooiste van twee werelden.

6. Neem ook eens een kijkje op de website van Esther Jacobs. In mijn optiek is zij het levende voorbeeld dat in eerste instantie lijkende complete utopiën echt realiteit kunnen worden. Iets met een wil en een weg.

Vind je het lastig om in je eentje een start te maken? Je mag me altijd een mailtje sturen. Dan kunnen we er wellicht samen naar kijken!


2 opmerkingen:

  1. fijn artikel zeg, heel belangrijk =)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, wat een inspirerend artikel zeg. Amazing om te lezen. :) Zelf wil ik ook nog graag een moodboard maken, heerlijk om zo bezig te zijn. ^^

    BeantwoordenVerwijderen