donderdag 14 juni 2012

Creatieve tips om met een beperkt budget je huis in te richten

Ik woon alweer ruim een half jaartje in mijn appartement, samen met mijn twee liefste boefjes van honden. 'Home is where the heart is', wordt er gezegd. Ik ervaar en beleef dat gevoel in mijn eigen huisje. Ik ben best creatief met mijn beperkte budget omgesprongen en heb de dingetjes in mijn huis met wat snuffelwerk bij elkaar gesprokkeld. In deze post heb ik voor jullie wat tips geschreven over hoe je 'budgetproof' en met een dosis creatieve hersenspinsels je huisje een complete boost kan geven.



1. Ken je van die appelkistjes? De houten versie kan op zijn kop prima als tafeltje fungeren. Of als een kistje voor je tijdschriften. Snuffel eens op Marktplaats of ga langs bij de plaatselijke fruitboer. Die hebben vaak van zulke fruitkistjes die je gratis of voor een minuscuul prijsje mag meenemen.

2. Wist je dat je van een blok openhaardhout of van een boomstam een juweeltje kan maken? In de vorm van een krukje of bijzettafeltje? Daar hoef je heus niet zo'n creatief brein voor te hebben. Een kind kan de was doen. Het enige wat je nodig hebt is een stukje schuurpapier of een schuurmachine en natuurlijk een kurkdroge boomstam of een mooi stuk openhaardhout en eventueel een potje transparante beits zodat je de houtstructuur extra kan accentueren. Het is cruciaal dat de boomstam of het stuk hout kurkdroog is, omdat het hout anders gaat schimmelen. Je start met het schuren van je boomstam, iets waar je wel een poosje zoet mee bent. Tot slot kun je er voor kiezen om de boomstam met wat transparante beits af te werken als je het accent op de houtstructuur wil leggen, maar dit is geen must.

3. Creëer een 'Rainbow Melted Crayon Art'. Ook als je geboren bent met twee linkerhandjes, kun je een creatief kunststukje maken. Dit werkje geeft een heuse boost aan je interieur. Om een 'Rainbow Melted Crayon Art' maken heb je diverse krijtjes in de mooiste regenboogkleurtjes (Crayola), een canvasdoek, een lijmpistool en een föhn nodig. Je sorteert de krijtjes eerst op kleur van licht naar donker. Daarna plak je de krijtjes bovenaan op het canvasdoek vast met een lijmpistool. Tot slot hou je de föhn op de krijtjes totdat ze smelten en je creatie naar eigen wens is. Hier vind je een plaatje bij het praatje.


4. Van houten pallets of stukjes sloophout kun je variërende creaties maken. Wat dacht je van een hoofdbord of een knus loungehoekje? Op deze blog vind je onbeperkte inspiratie, creaties en variaties wat betreft knutselen met pallets. Je kan eens naar een bouwmarkt gaan en vragen of ze houten pallets over hebben. Meestal mag je ze gratis of voor een zacht prijsje meenemen.

5. Als je van vintage en brocante houdt, kun je je hart ophalen op Marktplaats, Etsy of rommelmarkten. Er zijn legio verhalen van mensen bekend, die zo een juweeltje hebben gekocht, zonder dat de verkoper wist wat de exacte waarde van zijn koopwaar was. Vraag ook eens of je mag rondsnuffelen op de zolder van je oma. Wat dacht je van een vintage vogelkooi die je als paradepaardje in je woonkamer kan hangen? Staat met het deurtje open - puur symbolisch - ook prachtig. Of wat dacht je van een vintage, bruin leren paardenzadel met sporen en krasjes dat opgehangen aan een muur een bijzonder sieraad in je woonkamer kan zijn? Ik heb een poosje geleden een vintage kamelenzadel - gemaakt van hout en gestoffeerd met zachte koeienvacht - op de kop weten te tikken voor een luttel prijsje. Het zadel fungeert nu als een heerlijk voetenbankje.

6. Ontwerp een handgemaakte mobile. De ingrediënten die je nodig hebt zijn een of meerdere stevige bostakken, curiosa om aan je mobile te hangen, mooi lint of transparant draad en iets om een gaatje mee in te maken. Als je wat meer te besteden kunnen deze hartjes - handgemaakt van echte vintage stukjes bont - het mooiste accent zijn binnen je interieur. Je kunt ook echte Swarovski elementen aan je mobile toevoegen. Die geven een magisch effect als ze een zonnestraaltje weerkaatsen. Je kan er bijvoorbeeld ook stukjes boomschors - waar je eerst een gaatje in maakt - aan toevoegen. Natuurlijk kun je je mobile constant 'customizen' naar je eigen ideeën. Creativity has no limits!

7. Creëer een geluksflesje. Ik hou van knutselen en fröbelen, daar kan ik mezelf heel wat uurtjes zoet mee houden. Een geluksflesje maken is ook weer geschikt voor mensen - en zelfs kinderen - met twee linkse handjes. De ingrediënten die je nodig hebt, zijn een mooie glazen of plastic fles met dop of kurk, gelukssymbolen en lampenolie. Je stopt een deel van je ingrediënten in de fles en je vul de fles daarna voor de helft met lampenolie. Daarna stop je de rest van je symbolen in de fles. Je kunt eventueel een breinaald gebruiken om de elementen te verplaatsen. De geluksflesjes van de foto zijn hier te bestellen.


8. Geef je kerstverlichting een tweede leven als romantische verlichting. Een lichtgordijn van turquoise of witte LED-lampjes staat ontzettend knusjes op een witte muur in je slaapkamer en tovert een magische lichtspel tevoorschijn. Ook kun je een lichtsnoer met LED-lampjes op variërende plaatsen bevestigen op je plafond - bijvoorbeeld van hoekje naar hoekje - zodat je een magische hemel boordevol sterretjes nabootst.

9. Creëer een geluksplaatsje. Ik hou persoonlijk van psyche en spirituele elementen. Variërend van edelstenen tot wereldse curiosa en van geluksingrediënten tot handgemaakte producten met het 'Fair Trade' labeltje. Je kunt bijvoorbeeld een geluksplaatsje creëren in je slaapkamer. Of op een plekje waar het zonnetje heerlijk straalt. Op jouw 'geluksplaatsje' kun je naar eigen invulling een aantal ingrediënten uitspreiden die jou symboliseren. Het hoort een rustgevend plekje te zijn waar je je op elke moment van de dag eventjes terug kan trekken voor een ontspannend momentje. Deze webshop heeft spirituele producten uit alle hoekjes van de wereld bij elkaar weten te verzamelen.

10. Kaarsjes en waxinelichtjes creëren een romantische ambiance. Ik ben dol op waxmelts. Dat zijn melts die je in een brandertje stopt, langzaam smelten en zo een heerlijke aroma in je huisje loslaten. Ze zijn onder andere hier te koop en kosten een klein eurootje per stuk. Het summum van pure romantiek is natuurlijk een open haard. Helaas hangt daar een prijskaartje aan en valt het niet echt als 'budgetproof' te bestempelen. Maar je kan ook een interactieve versie gebruiken. Ja, je leest het goed. Er bestaat namelijk een dvd met realistische visualisaties en audio die het knisperende en knapperende haardvuur exact nabootst. Je kan de dvd hier bestellen voor een zacht prijsje.



7 opmerkingen:

  1. Leuke post! Geluksplaatsje en appelkistjes, ik ben helemaal voor. x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke tips! Eigenlijk heel simpel maar toch ook super origineel :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je lieve berichtje!
    En leuke inspiratie!

    X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke ideeën! Als je nog meer tips hebt, hoor ik het graag, want ik ga binnenkort verhuizen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi! Bedankt voor het plaatsen van een link naar mijn webshop. Ik verkoop inderdaad geluksflesjes maar ook heel veel artikelen uit de hele wereld die geluk brengen. En 'Een beetje geluk' in huis kan iedereen wel gebruiken.

    Groetjes,
    Pauline Bok
    www.eenbeetjegeluk.nl

    BeantwoordenVerwijderen