dinsdag 12 juni 2012

Blogtoolkit: mijn tips voor beginnende bloggers

'Happiness Therapy' staat nog in de kinderschoentjes, daar ben ik me van bewust. Maar ondanks dit feit, hou ik me wel al een poosje bezig met het bestuderen van diverse blogaspecten die om het hoekje komen kijken en in mijn optiek cruciaal zijn bij het managen van een vruchtbare blog. Blogs schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en het bloggerswereldje breidt zich continu uit. In deze blogpost wil ik jullie - startende bloggers - een handje helpen door middel van het uitpluizen van een aantal tips en feitjes.1. Bedenk een naam voor je blog en selecteer een blogpakket. Dat is natuurlijk de basis. Je kan gratis starten met bijvoorbeeld Wordpress of Blogspot. Zo heb je je eigen plekje op het web gecreëerd, in een paar muisklikjes. Als je het wat professioneler wil aanpakken, is het vastleggen van een domeinnaam en het selecteren van een webhosting een clever idee. Deze website bijvoorbeeld biedt complete webhosting en domeinregistratie aan.

2. Schrijf creatieve content. Wees geen copycat. Je knipt jezelf compleet in je vingers als je iets exact nabootst en het is moordend voor je opgebouwde reputatie. Bezoekers komen te voet en vertrekken te paard door dusdanige fouten. Creëer je eigen schriftuur en geef je blog een speciaal tintje door zelf je blogmaterie te bedenken en te schrijven. Wees ook innovatief in het bedenken van items en wees reëel. Er zijn bijvoorbeeld al legio beautyblogs. Waarom denk je dat jouw beautyblog uit het oog springt? Dat schrijf ik wellicht wat cru, maar dat is niet mijn intentie. De moraal is dat je je leert differentiëren van de menigte. Creativiteit is het toverwoord.

3. Promoot je blog. Bezoekers schieten niet als paddenstoelen uit de grond, zeker niet als je blog net is ontstaan. Een cruciaal element is het promoten van je blog. Maar hoe promoot je nu best je blog? Je steentje bijdragen - in de positieve zin van het woord - op andere blogs en websites door bijvoorbeeld constructieve en gefundeerde input te geven. Zorg dat je van prominente waarde bent. Als je antwoord, laat steeds de URL van je blog achter in het daarvoor bedoelde vakje. Een aantal bloggers schrijven eens in de x-aantal maanden een 'Spam je blog' artikel. Participeer daarin, dat zijn de momenten om meer publiciteit te verzamelen. Ook een linkje naar je blog in je handtekening als je actief bent op diverse fora werkt. Een winactie op pootjes zetten kan ook een positieve toevoeging zijn, maar ik ben daar persoonlijk wat sceptisch in, omdat het gevaar schuilt dat mensen puur voor jouw winactie naar je blog komen en niet voor de content van je blog. Er bestaan namelijk speciale prijsvragenfora waar gesnuffeld wordt naar gratis 'goodies' en die op winacties als bijen op de honing op af komen. Dat wil je echt niet hebben. Verdiep je ook in SearchEngineOptimalization (Zoekmachineoptimalisatie) Google het maar eens. Er bestaan plenty tools waar je vast het bestaan nog niet eens van wist. We leven natuurlijk in een wereld waar 'social media' niet meer weg te denken is. Profiteer daar van. Link je blog aan een account op Twitter of Facebook en vergeet niet constant te updaten. Tot slot geef ik je als tip mee om visitekaartjes te laten ontwerpen. Dat kun je bijvoorbeeld op 'Moo' doen. Laat je creatieve brein werken qua schets. Eventueel kun je op je kaartjes een handgeschreven citaat of quote schrijven om er je eigen tintje aan te geven. Drop je kaartjes op diverse plekjes en vul je reserve constant aan zodat je nooit zonder visitekaartjes zit.

4. Heb een lange adem. Dat is echt een must. In een blog moet je continu investeren en pas na een poosje wordt het 'vruchtbaar'. In eerste instantie moet je een blog starten omdat je zelf je hersenspinsels op jouw eigen plekje op het web van je af wil schrijven. Doe het niet omdat je hoopt doodgegooid te worden met uitnodigingen voor persevents of gratis producten te ontvangen, want dan raak je waarschijnlijk gedesillusioneerd. Daar mag niet de focus liggen, want dan blog je in mijn optiek met een onjuiste intentie.

5.  Zorg voor symbiose en interactie en wees gedoseerd persoonlijk. Mensen vinden het over het algemeen tof om een gezicht op posts te kunnen plakken en te weten wie de stichter van de blog is. Doseren is het magische woord. Je hoeft jezelf heus niet in je complete 'blootje' te presenteren, maar een eigen schets van jezelf wordt wel gewaardeerd. Een enquête afnemen kan ook een positief effect hebben. De output van de enquête kan voor constructieve en kritische noten zorgen, waar je op verder kan borduren. Het werpt een blik op wat er leeft tussen je bezoekers en je kan eventueel de posts afstemmen op je bezoekers. En tot slot is het ook essentieel om ook je comments aan te zetten.


9 opmerkingen:

 1. Heel goed artikel dankjewel!
  Trouwens je had je blog op het forum van girlscene gezet maar die link klopt niet dan kom ik op een Hongaarse blog terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke tips! Al vind ik het er een beetje weinig hihi :)
  Zo kan het ook handig zijn om een huisstijl aan te nemen waar je jezelf in herkent en zodat anderen jouw blog ook herkennen.

  Liefs

  http://peachesandmondays.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk en handig artikel! er handig voor beginnende bloggers xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig artikel! Ik ben zelf ook nog maar net begonnen en heb hier zeker wat aan. Ik vind trouwens ook dat je heel leuk schrijft!

  Waar ik zelf heel erg mee zit is hoe dingen als Bloglovin en Google Friend Connect allemaal werken. Ik zie door de bomen het bos niet meer en ik weet ook niet echt wat ik nou wel en niet van die dingen op mijn blog moet zetten..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handig artikel. Je kan goed schrijven zeg. Mijn complimenten.


  http://amsterdamfashionplaza.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handig!

  romanticnotdisgustingyet.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips! Misschien dat ik ook maar eens visitekaartjes ga aanschaffen, weet alleen niet aan wie ik ze moet geven of waar ik ze moet achterlaten ;')

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handig artikel! Ik ben ook pas begonnen en heb expres niet voor een beauty/mode blog gekozen!

  http://abouteverythingxoxo.blogspot.nl/

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen