woensdag 4 juli 2012

Samenwonen voor Dummies

Samenwonen is een mooie happening en episode binnen een liefdesrelatie, maar het huiswerk slurpt veel force en spirit van je psyche. Het is cruciaal dat je het a priori dermate managet, dat het op rolletjes loopt. Je wil niet dat de droom uit elkaar spat als een zeepbelletje en een 'bomaanslag' is op je relatie. In deze blogpost heb ik een handjevol tips geschreven omtrent samenwonen. Samenwonen voor Dummies!
 


1. Wees niet onbesuisd. Samenwonen wordt door best wat mensen geromantiseerd. Potentiële struikelsteentjes en oneffenheden worden weggepoetst. Je ploft van het mooie, roze wolkje af en het luchtkasteeltje brokkelt in stukjes als je het complete 'huisje, boompje, beestje' verhaal hyperboliseert en romantiseert. Ga op ontdekkingsreis samen. Ervaar elkaar. Vertrek een poosje op vakantie samen. Dan zie je elkaars imperfecties en minpuntjes en kun je een realistische slotsom maken op basis van pure wijsheid.

1. Stel samen een 'plan de campagne' qua financiën op. Zo zorg je dat er geen controverse wordt geboren omtrent het financiële plaatje. Jullie kunnen een gezamenlijke bankrekening starten waar jullie een fix geldsom op storten. Of wat dacht je van een equaal percentage op basis van van jullie persoonlijke inkomstenbron? Jullie kunnen er ook voor kiezen om jullie eigen spaarrekening te behouden en dat jullie elk geboekstaafde stukjes en lasten bekostigd. Een 'liefdesspaarpotje' creëren kan ook een mooie tip zijn. Het is een spaarpotje dat expliciet is om te sparen voor een 'liefdesboost'. Je kan denken aan een luxe verwenweekendje met z'n tweetjes of samen een hapje buiten de deur eten. Ik heb hier ook een blogpost geschreven met tips en trucs over hoe je kunt voorkomen dat je aan het eind van je geld een stukje maand overhoudt.

2. Hoe wordt de status quo wat betreft de huishouding? Het is wellicht eventjes passen en meten, maar het is wel cruciaal om het onbetwistbaar te maken. Neem met liefde eens een klusje uit handen van je vriend of vriendin waar hij of zij van griezelt en gruwelt. Maak het zo klaar als een zonnetje door een rooster te creëren. Op het rooster noteer je in de eerste kolom alle huishoudelijke klusjes die spelen. Daarnaast maak je een kolom waarop je schrijft op welk(e) moment(en) in de week dat het klusje vervuld moet worden en tot slot creëer je een kolom waarin je noteert wie het klusje realiseert. Het geeft je grip en er ontstaat geen twist en ruptuur. Als jullie beiden geen prins en prinsesje zijn wat betreft de huishouding, is een poetshulp wellicht een optie?

3. Creëer de ideale melange qua inrichting door eerst een moodboard te schetsen. Een moodboard is een tastbare dummy waarop je je dromen en wensen symboliseert. Ik heb hier een stukje geschreven over hoe je een moodboard creëert. Door een moodboard te boetseren krijg je een mooie mixtuur van jullie persoonlijke dromen en smaken en kun je compenseren en concessies doen. Het is zo klaar als een klontje dat je natuurlijk niet de woonkamer fluorescerend roze met stipjes gaat verven.

4. Samen in een huisje wonen moet je leren. Er bestaat geen zonneklaar instructieboekje met garanties en zekerheden en het is exploreren wat voor jullie - al dan niet - werkt. De puzzelstukjes vallen stapje voor stapje in elkaar tot het enigma compleet is. Luister naar elkaars hersenspinsels en hartroerselen en bagatelliseer de gedachten en gevoelens van je vriend of vriendin niet. Geef elkaar een stukje speelruimte, dolce far niente en privacymomentjes om je eigen dingetjes te blijven doen. Jullie wonen weliswaar samen in een huisje, maar jullie complete leven hoeft niet samen te smelten tot een wereldje. Het komt heus wel op zijn pootjes terecht. En tot slot.. Stel jezelf elke ochtend bij het wakker worden de cruciale vraag: 'Hoe kan ik deze dag een stukje mooier maken voor mijn vriend of vriendin'? Dat is het basisingrediënt.

9 opmerkingen:

 1. Leuk artikel! Ik zou echt graag willen samen wonen, lijkt me gezellig. :) Maar zoals jij zegt, er zitten nadelen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig en leuk artikel! :D
  Ik ga nog niet samenwonen maar dit is handig om te onthouden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke post. Mijn vriend en ik hopen volgend jaar samen te gaan wonen dus hier kan ik wel wat mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn vriend en ik zijn ongeveer 2 maanden geleden gaan samenwonen en al was het een redelijk snelle beslissing na ook nog geen hele lange relatie, het verloopt tot nu toe prima! Het is inderdaad van belang dat je samen een huisje hebt, maar nog wel je eigen leven blijft leiden.
  Ik ben nu echter bij hem ingetrokken, over een jaar moeten we op zoek naar iets anders. Dan gaat er dus ook wel wat veranderen qua inrichting en financiën.

  BeantwoordenVerwijderen